Дистанционен курс за Ежегодно обучение на представителите на КУТ и ГУТ

Как да избегнем грешки при ежегодно обучение на представители на КУТ

Дистанционен курс за Ежегодно обучение на представителите на КУТ и ГУТ

Когато говорим за норми и закони, засягащи строителния бизнес и безопасността на заетите в него, трябва да знаем, че те обикновено дават информация за общите положения и никога насоки за конкретния бизнес или работна среда. Имайки предвид това по време на целия работен процес, е лесно да се избегнат основни грешки при процеса на избор и по-нататъшната работа.

Ако всеки управител или ръководител на работна площадка и строеж е наясно със спецификите на бизнеса лесно биха направили пропуските и грешките малобройни. Ето защо е нужно да се знае какви са изискванията за представителите на този орган във фирмата, наречен КУТ ( или комитет по условия на труд ), за да се избегнат ненужни неудобства.

Съществуването на КУТ е изискване на държавата за фирми от бранша с персонал повече от петдесет човека. След като първоначалното изискване е изпълнено, т.е назначен е петдесет и първия човек, то всеки ръководител трябва да се замисли за избор на членове на КУТ и тяхното изискване.

Погледнато реално всеки на етап избор на представители се стреми да се спре най-малко полезния човек за същинската работа, за да не нарушава ежедневната такава. Това би могло да се отбележи като основна грешка, защото добрите служители в една или друга сфера обикновено успяват да се справят с повече от едно задължение. Ето защо когато се наложи избор на представител на КУТ, макар и тяхната функция и приложение да изглежда много условно, е редно да се погледне първо към най-способните. Хората, които участват ежедневно в работата, имат по-малко проблеми с поемането на отговорност и определено понасят новите задължения с по-малко стрес.

Друг основен пропуск на работодателите е, че според много от тях нуждата от смяна на представителите на КУТ е необходима всяка година. Това е излишно, тъй като много по-лесно е да добавяш знания и опит, а не да градиш от нула.

Важно е да се отбележи, че изборът на дистанционно обучение по ЗБУТ е ключово за успеваемостта на представителите на КУТ. Така те биха могли всяка година да покриват необходимите изисквания, без да напускат работното си място или това да влияе на работата им.